Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

Strona 4 z 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Pisanie 09.07.19 0:40  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Yume napisał:I to mnie chyba w tym wszystkim boli, bo ja korzystam z bilokacji. Niektóre wątki czekają na odpowiedzi od miesięcy (fabuła trwa blisko rok) i gdybym miała czekać kolejny rok na skończenie obecnej fabuły, to chyba wolałabym w ogóle nie tworzyć postaci. Przeszłość nic nie wnosi do ogólnej fabuły forum i mnie nie rajcuje, bo nie wiąże się zazwyczaj z rozwojem postaci, a wyłącznie tłumaczeniem pewnych teraźniejszych sytuacji.

Rozumiem i popieram ale takiego wątku co trwa rok to już w ramach ludzkiej godności nie można by przenieść do retro?

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:41  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Biel napisał:
Yume napisał:I to mnie chyba w tym wszystkim boli, bo ja korzystam z bilokacji. Niektóre wątki czekają na odpowiedzi od miesięcy (fabuła trwa blisko rok) i gdybym miała czekać kolejny rok na skończenie obecnej fabuły, to chyba wolałabym w ogóle nie tworzyć postaci. Przeszłość nic nie wnosi do ogólnej fabuły forum i mnie nie rajcuje, bo nie wiąże się zazwyczaj z rozwojem postaci, a wyłącznie tłumaczeniem pewnych teraźniejszych sytuacji.

Rozumiem i popieram ale takiego wątku co trwa rok to już w ramach ludzkiej godności nie można by przenieść do retro?

Niestety nie. Powodów nie będę tutaj przytaczać.

Yume
Opętany
Yume
Opętany

GODNOŚĆ :
Yun Wuxian Mei

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:45  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Myślę, że pola w profilu też tu nie dadzą rady, bo... mamy już podobne pole, które co prawda jest chyba tylko do ozdoby, ale jakoś szału z uzupełnianiem Fabularnie nie ma.

No właśnie, ale jak nie ma chronologii, to w zasadzie trudno określić, który wątek jest pierwszy, a który drugi. MG to nie duch święty. Nie sprawdza wszystkich wątków danej postaci. O to powinien dbać jej właściciel. xD

No i trochę lipa, bo sprawdzać powinien. Pomijam fakt, że mamy tylko dwa wątki na postać, a nie milion (a co za tym idzie rzucenie na nie okiem to nie milion lat z życia wyjętych) i jeżeli w jednym jest MG to tak średnio, by był też w drugim. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że niekoniecznie trzeba przyjąć za pewnik, że jeżeli MG nie ma to nie znaczy, że postać właśnie sobie flaków nie rozwleka na środku ulicy czy nie pozwala ręki odgryźć jakiemuś wymordkowi ot tak. A w chronologii skrótów (a już zwłaszcza z aktualnych, niedokończonych) fabuł nie ma.

Lazarus
Dezerter
Lazarus
Dezerter

GODNOŚĆ :
Boris Nikołajewicz Azarow; Lazarus bądź po prostu — Łajza

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:48  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Lazarus napisał:Myślę, że pola w profilu też tu nie dadzą rady, bo... mamy już podobne pole, które co prawda jest chyba tylko do ozdoby, ale jakoś szału z uzupełnianiem Fabularnie nie ma.

Z tą różnicą, że tutaj za brak wypełnienia nie ma konsekwencji. W przypadku pól, o których myślę, - już tak.

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:51  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
To równie dobrze można by było dodać do opisu pola "fabularnie" zapis "jeśli grasz w danym wątku z MG to to zaznacz". I:

Kirai
Poziom E
Kirai
Poziom E

GODNOŚĆ :
Jirō Hirai.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:52  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Też jestem przeciw, bo nawet osoby, które trzymają się jednego wątku, potrafią zamulać i to już nie jest kwesta tego, ile ma wątków, a zwykłego lenistwa i braku motywacji do tego, aby odpisać. Mogę powiedzieć, że jestem tego idealnym przykładem, bo każdy z obecnych doskonale wie w jaki sposób kiedyś odpisywałem. I to raczej nie przez to, że bilokacja mi w tym przeszkadzała. Z nią czy bez niej, mając 2 watki czy 50 nie byłem wstanie na żaden odpisać w miarę regularnie, bo mi się po prostu nie chciało. Tak mają też inni, maja swoje priorytety, a fabuły zrzucają na plan dalszy, praktycznie ostateczny. Więc zwalanie to na bilokację nie jest właściwym motywem. Fakt faktem, że czasami pojawiają się problemy w postaci "nielogiczności", nawet jeśli staramy się utrzymać rzeczywistość, ale mimo wszystko możemy założyć, że postać w drugim wątku nie miała np. ręki. Albo po prostu dać przymus, że jeśli w tym pierwszym wątku straciło się coś cennego, np. część swojego ciała, to podczas drugiej fabuły ten ktoś będzie musiał w poście zaznaczyć, że tego już nie ma, edytując go. Nie wydaje mi się to złą opcją, a może uratować sens fabuły, o którym nam tutaj mówisz. Dlatego zgadzam się z tym, że jeśli piszesz na terenie Edenu, to tylko tam masz bilokację. Jak M3, to także tam. Przy cięższych wydarzeniach fabularnych, gdzie można odnieść poważniejsze rany może istnieć opcja tymczasowego zawieszenia drugiego wątku. Wydawało mi się, że coś takiego chyba kiedyś istniało, ale pewny nie jestem.

Z drugiej strony czy zniesienie bilokacji nie spowoduje, że nagle ludzie masowo będą robić multikonta? Mając do dyspozycji jedną fabułę, utknie się w jakimś miejscu, bo niestety, ale drugi user nie może na aktualny moment pisać bardziej regularnie, wątki z przeszłości nas nie zadowalają, bo np. postać, która ma 20 lat może w nich nie mieć co pisać i co wtedy? Albo zniechęci się i po jakimś czasie usunie postać lub istnieje opcja z robieniem multi do oporu.

No i słynne wydarzenia. Prawdą jest, że one ciągnął się najdłużej i to tylko dzięki bilokacji mamy możliwość prowadzenia luźnych fabuł. Aktualnie na jednym wątku utknąłem na wydarzeniu i co? Bez bilokacji w sumie przez bite 7 miesięcy, jak nie dłużej, musiałbym pisać tylko i włącznie tam, przez co wszystko inne stanęłoby w miejscu i straciłbym chęci do prowadzenia postaci, przez co po prostu usunąłbym ją. Tak samo jest z Apokalipsą, która trwa od dobrego roku, jak nie dłużej oraz z Sądem, który miał miejsce jakiś czas temu i też trwał on niemiłosiernie długo. Osoby, które będą chciały brać udział w takich większych wydarzeniach, przestaną mieć możliwość prowadzenia fabuł dotyczące strikte postaci, co może być uwłaczające i męczące, patrząc na to jak długo potrafią takie rzeczy trwać i przez to są męczące. Myślicie, że gdy zniesie się bilokację, to problem lenistwa MG, jak i userów zniknie? Szczerze nie wydaje mi się.

Venceslaus
Dezerter
Venceslaus
Dezerter

GODNOŚĆ :
Venceslaus Patterson.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 1:42  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Will napisał:...a może by tak wreszcie skończyć Apokalipsę?

bo podobno miała już nigdzie nie wbijać, a jest jak jest i zaraz minie rok jak się z nią πerdolimy

Pracujemy nad tym, ale z pustego i Salomon nie naleje.  Sęk w tym, że widzimy wiele narzekania i nie zbyt wiele działania ze strony userów, dlatego tak długo się z nią pierdolicie. c:

Apokalipsa
Apokalipsa

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 1:50  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Może ludzie narzekają, bo nie podoba się im ten event, a są do niego zmuszani? #metoo

Kirai
Poziom E
Kirai
Poziom E

GODNOŚĆ :
Jirō Hirai.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 1:51  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Wszystko ładnie i pięknie byłoby na papierze w świetle ograniczonej bilokacji, gdzie jest tu przedstawiana jako propozycja, ale nie jest rozwiązaniem problemu z chronologią, który ma miejsce od dawien.

Załóżmy czysto hipotetycznie, że wchodzi ograniczona bilokacja ograniczająca pewne przypadki, jak trafienie na ingerencję losu mimo bycia na wydarzeniu. Oczywiście w takim zarysie mg będzie mógł ingerować w ten nowszy wątek, a jeśli był to jedyny - gracz nie może prowadzić następnego, a to niby fajnie wygląda na papierze, ale nie w praktyce. O co mi dokładnie chodzi? Otóż przedstawiam tu niżej przykład, który nawiązuje do pewnych zdarzeń co miało miejsce na forum i nawet jedna osoba z naszego grona zwróciła na to uwagę.

Przykład #1 napisał:Gracz A umawia się na fabułę z graczem B, wszystko ładnie pięknie idzie, odpisują czynnie, ale graczowi A nie wystarcza jeden wątek, no to szuka sobie gracza C na drugi wątek na rzecz bilokacji - tutaj nagle nadchodzi plot twist gracza B, który porywa postać gracza A i więzi niczego niespodziewającą się owieczkę. Prowadzi to z kolei do sytuacji gdzie wątek #1 (pojmaniem i uprowadzeniem) dzieje się przed wydarzeniami z spokojnym #2 wątkiem. A do czego to sprowadza? Boom, błędu w pewnym systemie logiki, a nawet chronologii.

Powyższy przykład jest trochę naciągany (powiedzmy), ale oddaje sens problemu z jakim mamy do czynienia. Teraz czas na scenariusz (albo przykład, tak zwał jak zwał) na podobnej zasadzie, aczkolwiek nie do końca.

Przykład #2 napisał:Gracz A uzgadnia pewną fabułę z graczem B, że ten zostaje na rzecz jego potrzeb porwany i potraktowany w jakikolwiek sposób on sobie nie zażyczy. Wszystko ładnie pięknie, ale gracz A nudzi się tempem odpisywania i decyduje się użyć bilokacji. Wcale tego nie może zrobić? Oczywiście może i robi pewną lukę chronologii przedstawiając, że nowo pisane wątki dzieją się przed tym starszym.

Oczywiście to można zabronić, ale logika sama w sobie mówi, że tak się nie korzysta z bilokacji, a jednak były przypadki osób co do tego sprowadziły i nawet jakbym chciał wyolbrzymiać - jest to fakt. Nie wszyscy zwracają uwagi na fabuły innych graczy i nie dostrzegą tego jako abominacji, albo anomalii, która nie powinna mieć prawa zaistnieć (biorąc pod uwagę, że mamy retrospekcję) i tutaj jest to poważny problem. Bo to pokazuje, że takie perełki się pojawią znów w przyszłości i oczywiście można bardziej to ograniczyć, a nawet karać (eee, jak i po co?) skoro można się pozbyć problemu gdy jest jeszcze w zalążku. Zresztą nawet wcześniej była mowa o samym fakcie, że to gracz powinien pilnować chronologii, a jak wbije MG to tylko wina jednej strony - a to jest w pewnym stopniu błędnym myśleniem.

Odpowiedzialna osoba za pełnienie funkcji Mistrza Gry, powinien zwracać uwagę na aspekty, czy dany graczy czasem nie znajduje się na wydarzeniu, tudzież nie ma czegoś wpisanego w skrócie (co w pewnym przypadku zostało olane, kek) i też to nie jest ładne zachowanie. Wiadomo, nikt nie zmusza człowieka do korzystania z bilokacji, ale to też należy robić właściwie i z pewną logiką, a niżeli chamsko wbijając buta w plecy chronologii bo jest zła i nie dobra. Wszystko można sprowadzić do policjantów ścigających przestępców (tych co łamią zasady logiki i wszelkiego jestestwa bilokacji), ale w tej kwestii pozostaje zadać pytanie - Komu chciałoby się wchodzić do każdego wątku gracza i szukać anomalii w chronologii? >Tutaj sobie można wstawić dowolną odpowiedź<

... a tak jeszcze na koniec.

Zgadzam się też ze słowami Arcanine'a. Wiele osób ma różne tempo pisania, masę multi i wątków na tych kontach, a już nie wspominając o ograniczonych czasie (ludzie pracują, uczą się, zbierają puszki etc.) - mimo tego nadal powstaje masa nowych wątków, które ciągną się niczym tasiemiec. Zakładając najlepszy możliwy scenariusz dla braku bilokacji - wątki by szły prężnie i pięknie, bo człowiek z pięcioma multi nie miałby dziesięciu wątków (max), a bardziej takie pięć i mógłby odpisywać na bieżąco.

... a z kolei w najgorszym byłoby podobnie jak jest obecnie. Niektóre wątki płyną postami, a drugie ciągną się jak krew z nosa. Nie wspominając, że pojawiałyby się nowe multi, ale idąc już pewną logiką - nikt nie zmusza w takiej sytuacji do zrobienia nowego konta. Czujesz potrzebę do pisania nowych wątków to masz retrospekcję albo tworzenie nowego konta, zakładając rzecz jasna o braku bilokacji pod jakąkolwiek postacią. Tutaj też można wcisnąć magiczną frazę w stylu; "Ale nikt Cię do tego nie zmusza". Także zbyt duża ilość wątków, czy chociażby tempo pisanie jest i było problemem, ale gdy tylko weszła do życia apokalipsa to wszystko się natężyło.

Przykład #2 napisał:Pracujemy nad tym, ale z pustego i Salomon nie naleje.  Sęk w tym, że widzimy wiele narzekania i nie zbyt wiele działania ze strony userów, dlatego tak długo się z nią pierdolicie. c:

Jedynie to można skwitować klasycznym - bez akcji nie ma reakcji. Nie wszyscy są chętni brać udziału w długoterminowych wydarzeniach, które mogą być w oczach wielu uznane za niesprawiedliwe, albo kij wie co jeszcze. Nie można wszystkim dogodzić i trzeba się z tym liczyć, że nieprzychylne słowa mogą być uargumentowane w mniej lub bardziej konkretny sposób. Nie mówiąc o byciu wciąganym w taką "ingerencję" mimo, że kiedyś padła notka o braku kolejnych uczestników, ale co ja tam mogę wiedzieć.

@Edit: Umieszczam niżej jeszcze pewien przykład, który mi się trafił w pewnym stopniu tu na forum i mógłby wyjść gorzej.

Przykład #3 napisał:Gracz A prowadzi wątek z graczem B, ale również jest na ingerencji losu (późniejszy wątek). Oczywiście na wcześniejszym gracz A otrzymuje obrażenia od gracza B i co wtedy? Czy to się koliduje z wątkiem MG? Jeśli tak no to jest kolejna dziura w chronologii, która w sama w sobie pogarsza jeszcze bardziej sytuację.

Oczywiście nieco zmieniłem scenariusz co mi się przytrafił, przedstawiając jakby to wyglądało ze zmianami bilokacji i działaniach ingerencji od MG. Także też nie byłoby fajnie dla całego systemu.

@Edit #2:

Venceslaus napisał:Ja tylko tak wtrącę, skoro został rozwiany temat eventów aż za bardzo.
Tylko ludzie marudzą na brak akcji, a kiedy inni starają się ją zrobić, nie ma osób chętnych do tego, ponieważ okazuje się, że jest to zbyt trudne lub nie takie miał oczekiwania wobec wydarzenia. Zauważyłem, że zdecydowanie nie jest mocną stroną na forach - ludzie chcą rzeczy, których nie ma, a gdy nagle to jest, zainteresowanie spada. Tak było jest i będzie dosłownie wszędzie, nie tylko na RPG. Dlatego jeśli mamy już narzekać, to przynajmniej możemy uszanować czyjąś pracę, ponieważ w głównej mierze event jest robiony dla ludzi, nie dla osoby prowadzącej. Wszelakie marudzenie, jakie to bezsensu, jak bardzo nie chce ktoś brać w tym udziału z pewnością nie sprzyja, jest wręcz zbędne. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób poczuł się którykolwiek z Was, kto by aż za bardzo wyrażał niechęć wobec czegoś, co sami stworzyliście i wkładacie to wszelakie siły, aby to jeszcze miało sens. Z pewnością byłoby Wam z tym źle. Dlaczego więc jest trudno uszanować czyjąś pracę i trud, który zostaje w to włożony? Podejrzewam, że gdyby ludzie nie zaczęli narzekać na to, że nic na fabule się nie dzieje, event nie miałby teraz prawa bytu. Dlatego moja uprzejma prośba: zdecydujcie się, co chcecie, a później nie narzekajcie na coś, tylko dlatego, że ktoś stara się was udobruchać.

Bezpodstawne narzekanie =/= "narzekanie" z jakimiś podstawami. Nie można generalizować w jakiejkolwiek dyskusji, bo idąc takim  tokiem rozumowania, sam mógłbym zacząć uogólniać, że każda osoba korzystająca z bilokacji - jest odpowiedzialna za bałagan jaki się zrobił na forum pod względem chronologii. Oczywiście tego nie mam zamiaru robić bo to jest niskie i nieznaczące dla dyskusji, która się odbywa w tym temacie. A co do samej niechęci... mając już z tym doświadczenie to powiem nijak. Klasyka forumowego gatunku jest prosta - nie dogodzisz wszystkim i na to nie masz wpływu. Jednakże jeśli to jest bezpodstawna krytyka bez żadnego poparcia to tym bardziej nie trzeba byłoby się przejąć, ale jeśli ma za sobą jakąś argumentację i chcąc lub nie chcąc - trzeba to przyjąć na klatę. Tak działa ogół rzeczy związany z tworzeniem jakiegokolwiek tworu.

Nathair napisał:Prawda jest taka, że wy non stop narzekacie jak się coś dla was organizuje. To nie jest kwestia pięciu minut, tylko niekiedy nawet tygodni przygotowań. I w imię czego? Wiecznego narzekania i kręcenia nosem. A potem zdziwienie, że administracja oraz ochotnicy nic nie chcą dla was organizować. Bo i po co? Jak i tak będzie wieczne psioczenie. Zawsze coś nie pasuje.

Jeśli artykuł popierający ruch antyszczepionkowców zostanie wydany do prasy, czy to jest wina czytelników, że może zostać przez nich zignorowany albo nawet skrytykowany lub cokolwiek innego? Oczywiście, że nie. Po prostu temat nie trafił do ogółu, nie sprzedał się i trzeba na podstawie tego wynieść jakieś wnioski. Wszystkim nie da się dogodzić co zresztą było już nawet wspomniane. Tutaj mogę przytoczyć przykład tych mniejszych zadanio-wydarzeń (co zastępują misje jak mniemam, tak?) one się cieszą mniej lub większym zainteresowaniem, kto będzie chciał to weźmie w tym udział i wszystko jest piękne, a z kolei wsadzanie siłą graczy do czegoś o czym nie mają bladego pojęcia? Nie każdy mógłby być zadowolony i trzeba to też uszanować, jak również wkład ludzi powiązanych z pisaniem jakiś eventów. Jednak nie można wykluczyć prawdopodobieństwa, że nie wszystkim twór się spodoba i negatywny odzew (taktowny lub nawet nie) będzie niestety miał miejsce.

PS. Jeśli nie mam niczego bardziej wartościowego do powiedzenia w sprawie bilokacji, to będę edytował ten oto post, żeby nie tworzyć niepotrzebnego szumu ani też chaosu. Off-top, off-topem... ale należy rozmawiać na temat.

Ostatnio zmieniony przez Hund dnia 09.07.19 2:48, w całości zmieniany 2 razy

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 2:08  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Kirai napisał:Może ludzie narzekają, bo nie podoba się im ten event, a są do niego zmuszani? #metoo

Są zmuszani? A cóż to za absurd? Podam przykład - Goździk nie chciała uczestniczyć w rozgrywce zapowiedzianej przez rzut kostką i wyszła z tematu. Czy ktoś wysyłał za nią list gończy? Nałożono na nią karę? Ależ absolutnie. Uszanowano jej decyzje.

Apokalipsa
Apokalipsa

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 2:16  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 4 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Ja tylko tak wtrącę, skoro został rozwiany temat eventów aż za bardzo.
Tylko ludzie marudzą na brak akcji, a kiedy inni starają się ją zrobić, nie ma osób chętnych do tego, ponieważ okazuje się, że jest to zbyt trudne lub nie takie miał oczekiwania wobec wydarzenia. Zauważyłem, że zdecydowanie nie jest mocną stroną na forach - ludzie chcą rzeczy, których nie ma, a gdy nagle to jest, zainteresowanie spada. Tak było jest i będzie dosłownie wszędzie, nie tylko na RPG. Dlatego jeśli mamy już narzekać, to przynajmniej możemy uszanować czyjąś pracę, ponieważ w głównej mierze event jest robiony dla ludzi, nie dla osoby prowadzącej. Wszelakie marudzenie, jakie to bezsensu, jak bardzo nie chce ktoś brać w tym udziału z pewnością nie sprzyja, jest wręcz zbędne. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób poczuł się którykolwiek z Was, kto by aż za bardzo wyrażał niechęć wobec czegoś, co sami stworzyliście i wkładacie to wszelakie siły, aby to jeszcze miało sens. Z pewnością byłoby Wam z tym źle. Dlaczego więc jest trudno uszanować czyjąś pracę i trud, który zostaje w to włożony? Podejrzewam, że gdyby ludzie nie zaczęli narzekać na to, że nic na fabule się nie dzieje, event nie miałby teraz prawa bytu. Dlatego moja uprzejma prośba: zdecydujcie się, co chcecie, a później nie narzekajcie na coś, tylko dlatego, że ktoś stara się was udobruchać. Mówię w tej chwili o większości, rzecz jasna. Nie wytykam nikogo palcem, żeby nie było.  

Śmieciowy post został wrzucony, za co serdecznie przepraszam.

Ostatnio zmieniony przez Venceslaus dnia 09.07.19 2:19, w całości zmieniany 1 raz

Venceslaus
Dezerter
Venceslaus
Dezerter

GODNOŚĆ :
Venceslaus Patterson.

Powrót do góry Go down

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 4 z 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
- Similar topics