Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

Strona 1 z 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Pisanie 08.07.19 22:59  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Bilokacja. Do kosza z nią.

PYTANIE BRZMI: JESTEŚ ZA ZNIESIENIEM BILOKACJI?

Na przestrzeni ostatnich lat bawiliśmy się w klonowanie i pojawianie w dwóch miejscach jednocześnie. Miało to nadać tempa fabule, ale ostatecznie wyszło, że ludzie zaczęli się gubić. Postać nierzadko znajdowała się w dwóch zupełnie sprzecznych ze sobą lokacjach (np. w temacie z M3 i Edenu), chronologie między użytkownikami nie zazębiały się albo trzeba je było tak przestawiać, że wiele spraw traciło logikę.

Osobiście jestem za zniesieniem bilokacji.
Dla userów głodnych wątków, którzy zawsze mają wenę i dużo czasu na pisanie postów, został wprowadzony dział z retrospekcjami i to tam można odgrywać część pomysłów. To wyeliminuje serie błędów, które aktualnie cały czas wynikają, ale ponieważ mamy demokrację: wrzucam ankietę.

Ankieta potrwa do 13 lipca, do godziny 20:00.

- - -

Za: Arcanine (1)
Przeciw: brak (0)

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:11  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Przeciw, bo:
- bilokacja jest nieobowiązkowa. Jeżeli ktoś nie chce pisać w dwóch miejscach na raz, nikt go do tego przecież nie przymusza, nieprawdaż?
- wydaję mi się, że ograniczając się do jednej fabuły, jeszcze bardziej zastopujemy życie na forum; już teraz tych fabuł nie jest zbyt wiele.
- tempo fabuł. Każdy wie, jak to z tym bywa. Czasem czeka się miesiąc na odpis. Nie wiem, jak wy, ale ja trącę chęci na postać, gdy nie pisze nią regularnie. Jasne, są wątki z przeszłości, ale one nie mogą wpływać na teraźniejszość, jeżeli postać ma już opracowaną historię.
- co z postaciami z określoną profesją? Przytoczę to na moim przykładzie - mam bernardyna, swego czasu dużo osób potrzebowało w DOGS interwencji medycznej i w zasadzie Jekyll był jedynym dostępnym medykiem. Dzięki biolokacji jeden slot mogłem poświęcić na leczeniu innych, drugi na fabuły, które pomagały mi rozwijać relacje na postaci. Taki układ mi pasował, bo mogłem jednocześnie realizować się fabularnie, jak i wypełnić obowiązek względem organizacji.
- przez brak bilokacji zastopujemy również rozwój postaci i dynamiczność rozgrywek.

Ostatnio zmieniony przez Yury dnia 09.07.19 0:05, w całości zmieniany 1 raz

Yury
Windykator     Opętany
Yury
Windykator     Opętany

GODNOŚĆ :
Wcześniej Kido Arata, teraz Yury. Czasem Wujek Menel (c)Chyży.

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:12  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Mam wrażenie, że zniesienie bilokacji poskutkuje u mnie nowymi multi... (nie wiem czy to źle, czy dobrze xD) Mam bardzo mieszane uczucia, bo od lat nigdy nie miałam z tym większych problemów i nawet w tym momencie planuję kilka wątków mając pierwsze sloty zajęte. Patrząc na to, że posiadam fabuły trwające rok, a w przeszłości były nawet dwuletnie, czego nie dało się rozegrać na pobocznych, to trochę się obawiam.

Na ten moment jestem przeciw, ale będę śledzić argumenty innych.

Ostatnio zmieniony przez Yume dnia 08.07.19 23:13, w całości zmieniany 1 raz

Yume
Opętany
Yume
Opętany

GODNOŚĆ :
Yun Wuxian Mei

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:13  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Jestem również za zniesieniem bilokacji. Tutaj przytoczony przypadek to jest jedno, ale na przestrzeni dziejów było wiele anormalnych rzeczy, które skłaniałyby mnie do stania przeciwko temu tworowi. Oczywiście żeby nie być gołosłownym mam tu na myśli głównie fabuły, gdzie jedna z postaci jest przetrzymywana, ale radośnie gdzieś indziej sobie popyla na magicznych bucikach, mimo bycia praktycznie więźniem. Nie wspominając o chronologicznych anomaliach przez właściwie bilokacje spowodowane, gdzie biją dość wyraźnie po oczach, jak się odpowiednio zgłębi te wszystkie smaczki. Także słowa sedna - dorzucam więc trochę węgla do ogniska żeby spalić ten twór i puścić wszystko z dymem (niedosłownie).

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:15  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Jestem za zniesieniem.
Dlaczego? Po pierwsze, sporo ludzi nie uzupełnia na bieżąco swoich tematów o chronologii. Po drugie, niektórzy dość ostro nie trzymają się logiki (nie wiadomo czy żyją, ale piszą, nie wiadomo czy do końca życia nie zostali w niewoli, ale piszą). Po trzecie - części ludzi się to nie przydaje, bo wolą jeden wątek, a jak ktoś chce więcej to ma alternatywne/poboczne. Po czwarte - rzucanie kostkami + bilokacja, kiedy w sumie jednocześnie prowadzi się dwie fabuły w dwóch różnych miejscach i aż ciężko dopilnować czy się ktoś trzyma zasad (bywa uciążliwe przy mojej smutnej funkcji). Piąte: nagła nieoczekiwana ingerencja MG/Losu/innego gracza na fabule, którą zakładamy, że była wcześniej niż ta druga i nagle dostajemy obrażenia/dzieje się cokolwiek innego zaburzającego logikę drugiej fabuły.
Jedyny mój argument przeciw to to, że eventy będą blokowały. Chyba, że zostawi się bilokację tylko dla tych eventów masowych albo przywróci misje (plz, zróbcie to drugie).

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:27  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Osobiście jestem za bilokacją, jako, że jestem osobą, która lubi dynamiczny rozwój wątków i rozwój postaci. Bywam na forum falowo. Aktywnie przez kilka tygodni, a potem "aktywnie" odpoczywam poza forum xD. Dlatego im więcej wątków rozegram w międzyczasie tym lepiej. Wątki z przeszłości nie mają wiele wpływu na rozwój postaci i na jej przyszłość, więc nie są tak atrakcyjne. Nie budują postaci tak dobrze jak wątki z bieżącej fabuły. Misje i wątki z wieloma osobami potrafią zamrozić aktywną grę na długo.

Rozumiem też jednak zarzut co do bilokacji. To dość specyficzne forum, gdzie fabuła może się potoczyć bardzo niespodziewanie w różnym kierunku, nawet w wątkach po których spodziewamy się spokojnej gry. Akurat ja z pilnowaniem chronologii nigdy nie miałam problemu, ale tutaj wydaje mi się, że niektóre rzeczy mogą czasem dziać się poza moją kontrolą.

Dobrym rozwiązaniem wydaje się zaproponowane przez Willa, aby misje liczyły się poza wolnym slotem na teraźniejszą grę, o ile będzie się pamiętało żeby wszystkie inne wątki rozgrywać przed fabularnym eventem/misją.

Wiem, że to egoistyczne, ale jestem nowym graczem na forum i z mojej perspektywy, pomimo mocnych argumentów za zniesieniem bilokacji, jednak bilokacja dużo wnosi w kreację nowych graczy, którzy wchodzą na forum i chcą się z nim jak najlepiej zapoznać w jak najszybszym czasie, póki mają bardzo dużo weny i motywacji. Im wolniej gramy na początku tym mniejsze szanse, że wkręcimy się w rozgrywkę i atmosferę forum. I rozbudujemy postać na tyle aby się w nią wczuć.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:31  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Jestem za zniesieniem bilokacji.

Nigdy wcześniej nie przeszkadzała mi leżąca i kwicząca chronologia, bo zawsze się jakoś oko przymknęło na detale czy pewne sprawy przemilczało, ale... Już drugi raz ląduję w wątku, który musi zostać wstrzymany na dłuższy czas, bo w jednym wątku wbija mi MG niczym mityczny stary w sobotni poranek z "synek, masz bojowe zadanie" całkiem ignorując, że już w pierwszej fabule się z innym MG bawię. Za pierwszym razem to było zabawne, za drugim upewniło mnie w tym, że bilokacja tylko burdel generuje.

Lazarus
Dezerter
Lazarus
Dezerter

GODNOŚĆ :
Boris Nikołajewicz Azarow; Lazarus bądź po prostu — Łajza

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:31  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Zacznę od pytania: jeśli propozycja przejdzie, to co z osobami, które teraz w bilokacji są — kończymy sobie fabuły z nadprogramowego slota na luzie i po prostu nie zaczynamy na nich nowych, czy mają być pozawieszane do zwolnienia się miejsca?
Faktem jest jednak, że retrospekcje łatwiej doprowadzić do jednego, konkretnego punktu, jakim jest stan postaci w aktualnej fabule. Jednak trochę prawdą jest, że bilokacyjne koszmarki to nie wszyscy i mogłoby być to trochę krzywdzące, ale jeśli mam być szczery — nie dla mnie. Aktualnie system jest totalnie nadużywany przez pewnych użytkowników i MG. Srsly, nie robi mi większej różnicy, czy będę mieć x fabuł w obecnej fabule czy w przeszłości, bo jako takie tempo staram się narzucać sobie tu i tu. I mówię to jako ktoś, kto na prawie każdym koncie z bilokacji obecnie korzysta. Używam bo jest, nie będzie, to nie planuję za tym płakać @@

Jestem za na ten moment :3c

A co do przywrócenia misji, to w sumie czemu nie, tylko nie wiem jak by współgrały z systemem PF. Dawniej przecież chodziło się po konkretne pozycje ze spisów (ale nie tylko), a teraz nie ma takiej możliwości. Bo nie ma, nie?

Kirai
Poziom E
Kirai
Poziom E

GODNOŚĆ :
Jirō Hirai.

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:38  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Jestem przeciw. Doskonale wiemy, jak niektóre fabuły się ślimaczą. A tak to można wciąż pisać swoją postacią.

EDIT: plus bilokacja jest NIEOBOWIĄZKOWA. Chcesz to piszesz, nie to nie piszesz w dwóch miejscach. Jaki jest problem?

Ostatnio zmieniony przez Nathair dnia 08.07.19 23:40, w całości zmieniany 1 raz

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:39  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Jestem za zniesieniem.

Kirai - można dać konkretne ilości FP za konkretny poziom misji, jakby miały już wrócić. Nie widzę tu problemów xD

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.07.19 23:42  •  Bilokacja. Do kosza z nią. Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Jestem przeciwny. Nie tylko jest to przydatne w przypadku oczekiwania na odpowiedź w fabule (postanawiasz poprowadzić sobie inną dla zabicia czasu z drugą osobą, która może mieć taki sam problem), ale też opcjonalne. Tak jak Nath napisała: nikt cię do bilokacji nie zmusza. Chcesz, to pisz; nie chcesz, to nie pisz. Ot i cała filozofia.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 1 z 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
- Similar topics