Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

Strona 3 z 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Pisanie 09.07.19 0:24  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Tak naprawdę problemem jest to, że ludzie nie pilnują chronologii, ale to nie wina bilokacji, a braku regulowania tego prawnie. Jeśli gracze nie mają motywacji, żeby prowadzić chronologię, można wprowadzić kary punktowe za brak przestrzegania, więc może wtedy nabiorą chęci do prowadzenia "kalendarza rozgrywek"/chronologii. Prawdą jest też, że MG też powinni przestrzegać chronologii i opisana wyżej sytuacja nie powinna mieć miejsca. Nie powinno się odcinać rąk w wątkach niezagrażających życiu. xD A wątkami zagrażającymi życiu są głównie misje/wydarzenia etc. Dlatego nie powinno się grać jednocześnie dwóch wątków zagrażających życiu, ani doprowadzać fabularnie w wątkach "codziennych" do narażania życia i zdrowia postaci. Tak samo między graczami, jak i w interwencji MG.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:26  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Biel napisał:A co jakby założyć taką zasadę, że wtedy automatycznie ten wątek z MG jest uznawany za nowszy?

Myślę, że wtedy chronologia całkiem się posypie. Dlatego propozycja, aby MG wbijali tylko i wyłącznie do wątku z "Pole2", które jest nowsze.

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:27  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Rain napisał:Tak naprawdę problemem jest to, że ludzie nie pilnują chronologii, ale to nie wina bilokacji, a braku regulowania tego prawnie. Jeśli gracze nie mają motywacji, żeby prowadzić chronologię, można wprowadzić kary punktowe za brak przestrzegania, więc może wtedy nabiorą chęci do prowadzenia "kalendarza rozgrywek"/chronologii. Prawdą jest też, że MG też powinni przestrzegać chronologii i opisana wyżej sytuacja nie powinna mieć miejsca. Nie powinno się odcinać rąk w wątkach niezagrażających życiu. xD
No właśnie, ale jak nie ma chronologii, to w zasadzie trudno określić, który wątek jest pierwszy, a który drugi. MG to nie duch święty. Nie sprawdza wszystkich wątków danej postaci. O to powinien dbać jej właściciel. xD

Yury
Windykator     Opętany
Yury
Windykator     Opętany

GODNOŚĆ :
Wcześniej Kido Arata, teraz Yury. Czasem Wujek Menel (c)Chyży.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:28  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Ilu osobom chronologia posypała się z winy MG, a ilu z powodu własnych niedopatrzeń?

Bo jestem pewna, że gdyby ktoś zwrócił się do mnie z prośbą, by Mistrzowanie przesunąć, żeby chronologia się zgadzała, to nie robiłabym większych problemów. Na dobrą sprawę funkcjonujemy 5 lat bez większych zgrzytów, ale problem pojawił się przy okazji Apokalipsy.

Yume
Opętany
Yume
Opętany

GODNOŚĆ :
Yun Wuxian Mei

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:29  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Rain napisał: żeby prowadzić chronologię, można wprowadzić kary punktowe za brak przestrzegania, więc może wtedy nabiorą chęci do prowadzenia "kalendarza rozgrywek"/chronologii

Myślę, że zamiast karania lesze byłoby nagradzanie za aktualizacje, marchewka zawsze działa lepiej od kija.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:32  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Prawdą jest też, że MG też powinni przestrzegać chronologii i opisana wyżej sytuacja nie powinna mieć miejsca. Nie powinno się odcinać rąk w wątkach niezagrażających życiu. xD

Ale gracz nie zawsze ma na to wpływ.
Mógł pisać dwa wątki.
Starszy z kolegą.
Nowszy z MG.

I inny MG, całkowicie randomowo, nie znając nawet sytuacji chronologicznej postaci, wbija mu do wątku starszego i tam - w wyniku akcji - postać traci rękę, bo tak wyszło i koniec. To jest ten problem.

Żur napisał:No właśnie, ale jak nie ma chronologii, to w zasadzie trudno określić, który wątek jest pierwszy, a który drugi. MG to nie duch święty. Nie sprawdza wszystkich wątków danej postaci. O to powinien dbać jej właściciel. xD

^ O to to.

Fakt faktem - chronologie nie są uzupełniane, bo wielu straciło do tego motywację. Punkty karne za nieaktualizowanie ich? Brzmi świetnie. Tylko kto to będzie weryfikował? Kto to będzie robił rzetelnie, sprawdzając czy rzeczywiście ludzie dbają o dział?

Jeżeli nie kara, a nagroda, jak twierdzi Biel, to jaka? Jak na dobrą sprawę przeszmuglować pomysł, żeby ludzie NAPRAWDĘ o to dbali?

@Yuu, właśnie w tym rzecz. To nie jest wina samej bilokacji, ale gdyby jej nie było, ludzie nie mieliby szansy, żeby zjebać chronologię, która potem płacze w kącie i marudzi, że znów nic nie działa.
Pistolet nie zabija. To ludzie zabijają.
Ale jak nie ma pistoletu... to nie ma strzelania.

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:36  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
...a może by tak wreszcie skończyć Apokalipsę?

bo podobno miała już nigdzie nie wbijać, a jest jak jest i zaraz minie rok jak się z nią πerdolimy

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:36  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
I to mnie chyba w tym wszystkim boli, bo ja korzystam z bilokacji. Niektóre wątki czekają na odpowiedzi od miesięcy (fabuła trwa blisko rok) i gdybym miała czekać kolejny rok na skończenie obecnej fabuły, to chyba wolałabym w ogóle nie tworzyć postaci. Przeszłość nic nie wnosi do ogólnej fabuły forum i mnie nie rajcuje, bo nie wiąże się zazwyczaj z rozwojem postaci, a wyłącznie tłumaczeniem pewnych teraźniejszych sytuacji.

Z tego wszystkiego opcja z podziałem na dwa wątki z przymusem wpisywania brzmi najlepiej. Ale tu też dochodzi kwestia aktualizowania przez graczy. Jeżeli nadal by to olewali, to wtedy ich wina. MG ma prawo zabić postać, jeżeli ta zrobi w swoim poście coś głupiego. A jeżeli user kierujący postacią się nie popisze, to niech poczuje konsekwencje lenistwa, zamiast narzekać na blah blah okropną chronologię.

Yume
Opętany
Yume
Opętany

GODNOŚĆ :
Yun Wuxian Mei

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:37  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Stąd też pomysł z ograniczeniem bilokacji i polami do wypełnienia.

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:37  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Yume napisał:I to mnie chyba w tym wszystkim boli, bo ja korzystam z bilokacji. Niektóre wątki czekają na odpowiedzi od miesięcy (fabuła trwa blisko rok) i gdybym miała czekać kolejny rok na skończenie obecnej fabuły, to chyba wolałabym w ogóle nie tworzyć postaci. Przeszłość nic nie wnosi do ogólnej fabuły forum i mnie nie rajcuje, bo nie wiąże się zazwyczaj z rozwojem postaci, a wyłącznie tłumaczeniem pewnych teraźniejszych sytuacji.

Z tego wszystkiego opcja z podziałem na dwa wątki z przymusem wpisywania brzmi najlepiej. Ale tu też dochodzi kwestia aktualizowania przez graczy. Jeżeli nadal by to olewali, to wtedy ich wina. MG ma prawo zabić postać, jeżeli ta zrobi w swoim poście coś głupiego. A jeżeli user kierujący postacią się nie popisze, to niech poczuje konsekwencje lenistwa, zamiast narzekać na blah blah okropną chronologię.

Dokładnie tak.

Yury
Windykator     Opętany
Yury
Windykator     Opętany

GODNOŚĆ :
Wcześniej Kido Arata, teraz Yury. Czasem Wujek Menel (c)Chyży.

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.07.19 0:39  •  Bilokacja. Do kosza z nią. - Page 3 Empty Re: Bilokacja. Do kosza z nią.
Arcanine, ale to łatwo można rozwiązać. Na każdym forum z multilokacją, gdzie toczą się nie 2 wątki jednocześnie a 10-15 wątków (w tym często jeden zagrażający życiu) nie bez powodu jest kilka podstawowych zasad.

1. Zawsze na początku postu oznaczane są dokładne daty toczenia się wątków.
2. Te same daty i wątki wpisywane są w kalendarzu / spisie / chronologii wątków.
3. Toczony jest tylko jeden wątek zagrażający życiu jednocześnie (zawsze z najpóźniejszą datą).

W związku z powyższym, nawet jeśli ten wątek się przedłuża, bo fabularne misje / wydarzenia zwykle trwają dłużej, wszystkie wątki niezagrażające życiu toczą się zawsze z datą poprzedzającą to wydarzenie.

Jeśli przestrzega się tych zasad to jest to gwarancja na brak problemów z chronologią. Czasami (na moje ponad 10-letnie doświadczenie w grze z multilokacją zdarzyło mi się to może kilka razy) wątek wymaga zmiany daty, ale zwykle jest to jakiś wątek prywatny, który nie ma większego wpływu na fabułę i jego data tak naprawdę i tak zależy wyłącznie od ustaleń między graczami. Ale takie rzeczy zdarzają się, kiedy prowadzi się 10 wątków na jednym koncie jednocześnie, nie dwa... Przy dwóch wątkach nie wyobrażam sobie jak można się pogubić, jeśli się wszystko kontroluje.

Jedyna różnica pomiędzy Virusem, a innymi forami jest taka, że tutaj rzeczywiście żeby nie zagrażać zdrowiu i życiu postaci, trzeba by było wszystkie wątki z datą poprzedzającą event zagrażający życiu toczyć w jednej lokalizacji, aby unikać "burzliwych" fabuł.

Ale zasada ta nie musi tyczyć się tych, którzy nie grają w eventach. Jeśli nie grasz obecnie w evencie zagrażającym życiu, to przecież możesz się przenieść na nową lokację, która automatycznie staje się wątkiem zagrażającym życiu. xD

Ostatnio zmieniony przez Rain dnia 09.07.19 0:42, w całości zmieniany 1 raz

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 3 z 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
- Similar topics