Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

:: Off :: Książki

Strona 14 z 23 Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 18 ... 23  Next

Go down

Pisanie 15.02.20 18:42  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
nie ruszyłam. "DD poważnie, nawet nie otworzyłam. ale sesja się skończyła, to może w tym tygodniu poczytam

Nao
Wtyka     Zbuntowany android
Nao

GODNOŚĆ :
Tanaka Risa / Generyczna Jednostka Konserwująca #1874 / Nao

Powrót do góry Go down

Pisanie 19.02.20 17:06  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
@Take, nie tak wolno. Mnie duża ilość stron często spowalnia, bo sam siebie zniechęcam. Więc tym bardziej szacun, że trzymasz tempo. .w.

@Chii, „Joyland” też była jedną z moich pierwszych książek Kinga. W sumie pamiętam jak za mgłą o co w tym chodziło i kojarzę jedynie tyle, że „była dobra, ale niestraszna”.

@Nao, udało się zacząć? >D

Ja przycisnąłem „Dziewczyny, które zabiły Chloe”. Dostałem to na zeszłoroczne święta i od tego czasu próbowałem przeczytać. Całkiem niezłe, chociaż nie trzymało w napięciu do tego stopnia, żeby od razu machnąć całość. O dziwo podobała mi się przemiana dziewczynek, gdy już dorosły. I też mnie wkurwiała Chloe.

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 19.02.20 17:21  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
@Take, nie tak wolno. Mnie duża ilość stron często spowalnia, bo sam siebie zniechęcam. Więc tym bardziej szacun, że trzymasz tempo. .w.
No powiem ci, że wczoraj tak wyprułem z czytaniem, że może do dwóch dni to skończę. Chociaż jeśli dzisiaj udałoby mi się przeczytać tyle, ile wczoraj, to cała książka będzie za mną. Zostało mi niecałe 100 stron.

Fucker
Rottweiler     Opętany
Fucker
Rottweiler     Opętany

Powrót do góry Go down

Pisanie 19.02.20 23:26  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
Lecę z 5 w tym miesiącu. >D

Aurich.
Generał Eliminatorów
Aurich.
Generał Eliminatorów

GODNOŚĆ :
Rokuro Aurich

Powrót do góry Go down

Pisanie 20.02.20 0:08  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
Biorę się za książkę, którą męczę od dawna ;.; Zamierzam skończyć w tym tygodniu.

Joe Alex - Gdzie przykazań brak dziesięciu

Miau
Nosiciel
Miau
Nosiciel

GODNOŚĆ :
Miau, miau, miau.

Powrót do góry Go down

Pisanie 21.02.20 20:25  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
  ✓ Zakon drzewa pomarańczy cz.1, Samantha Shannon
*wdech* Jakie to było dobre. Sam początek bardzo ciężko mi wchodził, wiele rzeczy się działo, sporo bohaterów i ciągłe zerkanie na mapkę by zorientować się, gdzie odbywa się akcja, ale w końcu siadło. A kiedy już siadło, to z ciężkim serem musiałam się od lektury odrywać, żeby robić cokolwiek innego. Bardzo porządne fantasy, którego nawet nie wiedziałam, że aż tak bardzo mi brakowało. Postacie rosły z każdym rozdziałem, wszystkie pojawiające się tam relacje były takie pełnokrwiste. Warto też wspomnieć, że książka pełna jest bardzo dobrze zbudowanych żeńskich postaci, a subtelne, rozwijające się kobieco-kobiece uczucia miały świetne podstawy i rozwinięcia. Poza tym były tam też smoki. Jeżeli ktoś lubi lekkie yuri z gadami w tle, to z całego serca polecam, a ja sama jutro idę polować na część drugą.

I odnośnie wcześniejszego pytania, Grow: możliwe że przy dodrukach wydawnictwo już to poprawiło. Została też wydaja pierwsza część w grubej oprawie i z ilustracjami, tam już na pewno wszystko było dobre.

Yū ✿
Przywódczyni
Yū ✿
Przywódczyni

Powrót do góry Go down

Pisanie 25.02.20 20:35  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
Yū ✿ napisał:A kiedy już siadło, to z ciężkim serem musiałam się od lektury odrywać

Ale ogółem zaciekawiłaś opisem. .w. Spróbuję gdzieś dorwać, jak tylko poogarniam aktualne pozycje. Mam ich zresztą TAK DUŻO, a 3/4 z tego doczytałem do 20-30 strony. *kaszl*

Gdybym jednak utrzymał tempo, pewnie w ciągu następnych kilku miesięcy odhaczyłbym zaległości. Tylko ciężko się skupić na jednej książce.

LUTY 2020
  • „Namiętność po zmierzchu”, Sadie Matthews
  • „Wojownicy. Ucieczka w dzicz”, Erin Hunter
  • „Panopticum”, autorów stu
  • „Dziewczyny, które zabiły Chloe”, Alex Marwood
  • „More Happy Than Not. Raczej szczęśliwy niż nie”, Adam Silvera

ZACZĘTE
  • „Szklany klosz”, Sylvia Plath, status: 89|334
  • „Drapieżcy”, Graham Masterton, status: 18|251
  • „Zła krew”, Zoje Stage
  • „Bagno szaleńców”, Joanna Kanicka. Stan: 54|380

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 27.02.20 13:35  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
sesja tak mi skopała dupę, że w końcu nawet tej książki nie dotknęłam, lol. spróbuję z czymś innym: the gift of therapy, irvin d. yalom. mam głowę ostatnio tylko od nauki (a i to ledwo...), ale może to mi się uda przemycić do środka.

Nao
Nao

GODNOŚĆ :
Tanaka Risa / Generyczna Jednostka Konserwująca #1874 / Nao

Powrót do góry Go down

Pisanie 08.03.20 14:45  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
Jak wam idzie w marcu?

Mnie spacyfikował „Szklany klosz”. Nie pamiętam skąd mam tego ebooka, ale jestem pewien, że dorwałem go, bo ktoś mi polecił/szukałem list najlepszych książek z gatunku X i to tam było/coś podobnego. Ale to jest tak... NUDNE... Zemrę a tego nie skończę.

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 15.03.20 19:23  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
  ✓ Zakon drzewa pomarańczy cz.2, Samantha Shannon
Bardzo porządnie zakończona seria. Cieszy mnie, że autorka nie próbowała tego przeciągać i kiedy w pierwszym tomie nabudowała wiele wątków, w drugim wszystkie je ładnie ze sobą splotła i zakończyła. Nie pominęła żadnej postaci, co dla mnie jest dużym plusem, bo to rzadki przypadek książki w której pojawiło się bardzo dużo ciekawych bohaterów, do których dało się szybko zapałać sympatią. Czasami lektury po ostatniej stronie zostawiają mnie w rozsypce i z głębszymi przemyśleniami, ta taka nie była, ale przeczytanie jej dało mi zupełnie inny rodzaj satysfakcji, takie... dopełnienie xD Nieważne. Przeczytać moim zdaniem warto.

A teraz... nie wiem co czytać następne, bo straciłam dostęp do biblioteki u_u

Yū ✿
Przywódczyni
Yū ✿
Przywódczyni

Powrót do góry Go down

Pisanie 20.03.20 17:11  •  Co aktualnie czytasz? - Page 14 Empty Re: Co aktualnie czytasz?
„Szklany Klosz”, Sylvia Plath.
To jakiś gorszy miesiąc. Nic jednak dziwnego, że ciężko mi przebrnąć przez więcej niż jedną książkę, jeżeli treści są tak marne. A dziwne, bo na LC ocena jest aż zbyt dobra... więc może to ja nie rozumiem fenomenu „Szklanego Klosza”? A może zwyczajnie to było tak irytujące, tak płytkie, tak nierealne...
Okazało się, że moja znajoma czytała tę książkę – i bardzo ją sobie chwaliła. Twierdzi, że jest „szalenie emocjonalna”. I że dlatego jej nie rozumiem. Akcji tu właściwie nie ma, tematy są mozolne, autorka skupia się przede wszystkim na wewnętrznych rozterkach postaci – jest szansa, że rzeczywiście w tym leżał problem. Wynudziłem się jak nigdy, bo za proste stworzenie ze mnie.

„Nieodnaleziona”, Remigiusz Mróz.
Mroza znają chyba wszyscy i coraz więcej ludzi na niego pluje. Miałem za sobą jedną z jego książek i mi się całkiem podobała; bez fajerwerków, ale przeczytałem na tyle płynnie, by nie wrzucić to wora męczących pozycji. Z „Nieodnalezioną” już gorzej. Warsztat absolutnie ssie, że sam Grey dostałby wypieków – literówki w wydaniu i liczne powtórzenia to norma. Postacie są ciężkie do polubienia (z całego tego grona polubiłem ojca Damiana, a on się pojawił może ze trzy razy – i to na moment), a to zawsze największy ból, bo jak bohaterowie nieciekawi to i intryga słaba. A tu nie dość, że jedno nijakie, to drugie też. Historia miała opowiadać o Damianie i Ewie – Damian planował się oświadczyć. Rzecz w tym, że chwilę przed tą wiekopomną chwilą oboje zostają napadnięci. Ewa znika na dziesięć lat. Po tym depresyjny Damian dostaje od niej nieme wołanie o pomoc (za pomocą Spotteda) i postanawia ogarnąć zmianę tytułu z Nieodnalezionej na Odnalezioną. To jakie plot twisty wcisnął tam autor to jak na moje zbytnie przekombinowanie. Nie mówiąc o tym, że początkowe zabiegi w ogóle nie trzymały w napięciu.

Teraz się biorę za „Lśnienie”. Podejście drugie.

A wam jak idzie w marcu?

edit:

Jak na tytuł mający prawie 8/10 na LC to spodziewałem się czegoś więcej. Przede wszystkim widać, że warsztat Kinga nie jest jeszcze wyrobiony. Wkradła się też typowa dla tego autora mozolność w rozwijaniu akcji – i jak zwykle mi to nie przeszkadzało, tak przy „Lśnieniu” nie mogłem już wytrzymać. Zwłaszcza, że fabuła nabrała tempa dopiero pod sam koniec, a efekt i tak okazał się marny.
Zdaję sobie jednak sprawę, że główne skrzypce grały tutaj psychiki postaci, a ja się w tym wszystkim nie połapałem. Przy poprzednich książkach Kinga udawało mi się wczuć w bohaterów, tutaj nie polubiłem nikogo (może za wyjątkiem Halloranna, ale też bez przesady). Grunt jednak, że mam to za sobą; od lat się czaiłem i nie mogłem zabrać za tytuł, a teraz wreszcie udało mi się go skończyć.

LUTY 2020
  • „Namiętność po zmierzchu”, Sadie Matthews
  • „Wojownicy. Ucieczka w dzicz”, Erin Hunter
  • „Panopticum”, autorów stu
  • „Dziewczyny, które zabiły Chloe”, Alex Marwood
  • „More Happy Than Not. Raczej szczęśliwy niż nie”, Adam Silvera
    MARZEC 2020
  • „Szklany klosz”, Sylvia Plath
  • „Nieodnaleziona”, Remigiusz Mróz
  • „Lśnienie”, Stephen King
    ZACZĘTE
  • „Drapieżcy”, Graham Masterton, status: 18|251