Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

Strona 3 z 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

Hm, chyba powinienem lepiej myśleć o propozycjach następnym razem, bo znów się robi zamieszanie i podgryzanie. Skolekcjonujmy fakty:

Istnieje pewien problem w związku z tym, że niektóre moce bywają nie wystarczająco jasno opisane przez ich twórców, podobnie jak i artefakty i technologie. Już co do tego czy to pasuje czy nie to może nie ma co się zastanawiać - temu forum zdarza się łamać w większości zasady realnej fizyki, chemii, i im podobnych działań. Oczywiście - bez przesady, od czego będą pilnowani admini.

Skoro więc to mamy, można zacząć myśleć co z tym zrobić. Można by wymagać od graczy, by w pełni opisywali swoje moce - co jednak może być problemem, bo niektórzy mogą umieć sobie wyobrazić tą moc w swojej głowie, ale jest im ciężko to przedłożyć na papier (nawet elektroniczny). Więc...

Może i to trochę obciążający pomysł dla sprawdzających karty, ale można by zrobić to tak - jeśli jakiś opis jest niejasno napisany, lub zbyt niedokładnie, a gracz nie może go napisać logiczniej, to sprawdzający kartę mógł by wyciągnąć do niego pomocną dłoń i pomóc mu opisać tą moc "zrozumialej". Sam wiem że moc Hexa przykładowo do kreacji jest trudna w zrozumieniu, choć ja nie mam problemu w zrozumieniu jej. Jeśli zaś admini mogą sobie z tym nie dać radę - można by skorzystać z pomysłu "buca" Phila i Taihen, gdzie Philip mógł by być taką "przenośną pomocą" do właściwego opisu mocy/artefaktu/technologii.

Bez narzucania ograniczeń, bez ograniczania wyobraźni, a z pomocną ręką od adminów, a także i od graczy, jeśli takowi by umieli w tym pomóc. Nikt by nie został ograniczony w tworzeniu mocy, a osoby które mogły by mieć problem ze zrozumieniem były by tu zadowolone. Przynajmniej ja tak sądzę że moce opisane przez Growa, Take i Ev są... Dość zrozumiałe. No, a przynajmniej sam nie miałem problemu ze zrozumieniem ich.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Dobra, dziś miałam sobie zrobić wolne od forum, ale cóż, nie wyszło.
Nie czytałam całego tematu, więc mogę coś pomylić.

Myślę, że nie trzeba dawać nikomu dodatkowej funkcji (sprawdzania czy artefakty/technologie/bestie są dobrze opisane i nie łamią zasad). Uważam, że Blight będzie teraz zwracał na to większą uwagę, a jeśli ktoś wychwyci jakiś błąd, to przecież zawsze może do niego z tym napisać, prawda?
A co do artefaktu chroniącego przed śmiercią. Gracz, który to wymyślił jest dość nowy na forum i mógł nie wiedzieć, że łamie którąś z zasad (mógł nawet nie znaleźć jeszcze spisu mocy zakazanych). A, że przedmiot został przepuszczony, cóż błędy każdemu się zdarzają.
Podejrzewam, że ta rozmowa wystarczy, by zmotywować do dokładniejszego przyglądania się wrzucanym propozycjom.

Przepraszam, jeśli wyszło jakoś chaotycznie.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Natalie napisał:
Myślę, że nie trzeba dawać nikomu dodatkowej funkcji (sprawdzania czy artefakty/technologie/bestie są dobrze opisane i nie łamią zasad). Uważam, że Blight będzie teraz zwracał na to większą uwagę, a jeśli ktoś wychwyci jakiś błąd, to przecież zawsze  może do niego z tym napisać, prawda?

A czy Blight nie ma już wystarczająco dużo pracy? Chłopak naprawdę jest już wszędzie, nie lepiej by było dać mu odrobinę wytchnienia i zaangażować do pomocy przy forum także innych użytkowników, szczególnie, że wyrazili taką chęć? Forum jest naprawdę spore, ma masę użytkowników, czemu więc całą brudną robotę ma odwalać tylko garstka? Zresztą, gdy zaangażuje się też innych użytkowników, czy nie będzie to dodatkową zachętą do pozostania na forum? Każdy przecież chce dorzucić jakąś swoją cegiełkę do rozwoju, więc umożliwmy im to, do jasnej anielki!

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Rozdajmy wszystkim funkcje, bo tylko osoby z funkcjami przyczyniają się do rozwoju forum.... poważnie?
Bez względu na to, czy ktoś ma funkcję czy też nie przyczynia się do rozwoju forum. Propozycjami, pomysłami a nie tym, że ma wpisaną funkcję w tytule.
Ponadto chyba nie mamy prawa mówić za Blighta czy ma za dużo roboty i się z nią wyrabia czy też nie, nie uważacie? Chyba lepiej zapytać samego użytkownika. Blight, czy masz za dużo roboty i nie wyrabiasz? Potrzebujesz kogoś do pomocy?

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Tiago, może ujmę to tak. Z rozmowy z Blight'em wnioskuję, że wolałby sam spróbować to ogarnąć, a ja chciałam go tu tylko wesprzeć. Z resztą, kiedy sama chciałam się zgłosić do pomagania mu z ogarnięciem tematu bestii, to mnie pogonił (mówię żartobliwie).
Z resztą, wyraziłam swoje zdanie. Nie będę się za niego wypowiadać. Uzgadniajcie to z Blinkiem.
A angażowanie innych graczy to dobry pomysł. Smutno się tylko robi, jak trzeba studzić zapał Blight'a, bo ten znowu chce coś na siebie wziąć.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Nie no, oczywiście, że forum nie rozwija się jedynie dzięki osobom sprawującym jakieś funkcje. Ale jest wiele użytkowników, którzy właśnie w taki sposób chcą pomóc, ale nie mogą, bo wszystko spoczywa na barkach jednej osoby. Jeżeli Blight nie chce pomocy, w porządku, jego sprawa.
Mój protest wziął się z tego, iż nie wiedziałam, że uzgadniałaś cokolwiek z Blightem, Natalie. Twoja wypowiedź brzmiała, jakbyś za wszelką cenę chciała obronić go przed jakimś wyimaginowanym atakiem na jego osobę czy tez próbą zabrania mu wszystkich funkcji. Mogłaś od razu dodać, że on sam nie chce, wtedy wszystko byłoby jasne. Przepraszam za mój atak na Twoją osobę. Wziął się on z niedoinformowania.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Koniec tematu dzieci, w imię przyzwoitości! Upraszam o nie pisanie póki nie skończę tego posta (nie mogę wam zabronić, ale grzecznie proszę).

EDIt: Co do niewiedzy kogokolwiek o jakiejkolwiek umieszczonej zasadzie czy prawie na forum mam do powiedzenia tylko jedno: Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Blight napisał już, że zajmie się tym tematem, a gdyby potrzebował w tym pomocy, to sam by o nią poprosił. Temat powinien zostać zamknięty. Jest mi przykro, że moje słowa w jakiś sposób przyczyniły się to tej offtopowej gównoburzy (tak to już gównoburza).

Tak więc nie mam nic do dodania. Moim zdaniem temat jest do zamknięcia i wrzucenia do archiwum.

Ostatnio zmieniony przez Philip dnia 24.02.15 20:13, w całości zmieniany 1 raz

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Spoko, nie ma sprawy. Jak mówiłam, przejrzałam tylko temat i błędnie założyłam, że tutaj też już o tym wspominał.
Ehh. Czasami piszę niejasno i stąd biorą się nieporozumienia. Pracuję nad tym.
A jeśli odebrałaś to tak, jak opisałaś, to reakcja była całkowicie słuszna. ; )

Edit: Do Tiago. I już się zamykam.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Dobrze - koniec z gównoburzą, ale Lenny wpadł na ciekawy pomysł, więc tematu jeszcze nie zamknę.

Lentaros napisał:Może i to trochę obciążający pomysł dla sprawdzających karty, ale można by zrobić to tak - jeśli jakiś opis jest niejasno napisany, lub zbyt niedokładnie, a gracz nie może go napisać logiczniej, to sprawdzający kartę mógł by wyciągnąć do niego pomocną dłoń i pomóc mu opisać tą moc "zrozumialej". Sam wiem że moc Hexa przykładowo do kreacji jest trudna w zrozumieniu, choć ja nie mam problemu w zrozumieniu jej. Jeśli zaś admini mogą sobie z tym nie dać radę - można by skorzystać z pomysłu "buca" Phila i Taihen, gdzie Philip mógł by być taką "przenośną pomocą" do właściwego opisu mocy/artefaktu/technologii.

Bez narzucania ograniczeń, bez ograniczania wyobraźni, a z pomocną ręką od adminów, a także i od graczy, jeśli takowi by umieli w tym pomóc. Nikt by nie został ograniczony w tworzeniu mocy, a osoby które mogły by mieć problem ze zrozumieniem były by tu zadowolone.

Uważam, że to całkiem niezły pomysł, ale tutaj powinni się wypowiedzieć też sprawdzający KP.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pomysł dobry, niekoniecznie ja muszę być tym "bucem", powinna tę rolę pełnić każda osoba, która jest chętna do pomocy i wie jak dany artefakt/moc/technologię można opisać zrozumiale. Osobiście mimo, że uważam się za entuzjastę fizyki samej w sobie i technologii ogólnie, to śmiało zakładam, iż na forum są bez wątpienia osoby, które zagną mnie w tym czy innym temacie.

By to wprowadzić w życie wystarczyłoby dodać odpowiednim polu wzoru kart postaci, że są osoby, do których można się w tej materii zgłosić po wsparcie, a czy ktoś skorzysta z takiej możliwości to już by się okazało.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

I wymienić te osoby, żeby nie było problemu "do kogo mam się zwrócić z czym".

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 3 z 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next
- Similar topics