Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

Strona 3 z 3 Previous  1, 2, 3

Go down

Pisanie 05.08.14 18:33  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
#nieznamsiętosięwypowiem

Zawsze dziwili mnie ludzie, którzy chcieli grać androidami/robotami(cyborgi to co innego). Na wielu forach one były i będą i zawsze był na nich deficyt.

[Uwaga, ten fragment zawiera wykład. Jeśli nie jesteś studentem politechniki, to go pomiń]
Może właśnie wróćmy do tych cyborgów i ogólnie do komputerów bo jestem informatykiem(łaał). Jak działa komputer? Niektórzy twierdzą, że sztuczna inteligencja nie potrafi myśleć. I fakt, maja rację - komputer nie myśli, ale potrafi analizować i wyciągać odpowiednie wnioski. Jeśli ktoś grał kiedyś w jakąś strategię na najwyższym stopniu trudności(Polecam Heroes III z fanowskim dodatkiem WoG ERA, rozgromienie w 5 minut gwarantowane) to może zrozumie o co chodzi - jeszcze dodam, że mistrzowie szachów ćwiczą swój kunszt także na komputerach, ponieważ komputer nie myli się nigdy(nie licząc błędów w programie) - pod tym względem jest perfekcyjnie doskonały. No i jeszcze jego piekielna szybkość, komputer potrafi na pstryknięcie obwodów obmyślić całą skomplikowaną strategię.
[tu się kończy wykład]

No i skoro już wiemy, że komputery nie myślą, ale analizują, możemy wywnioskować, że potrafią nauczyć się wszystkiego - okazywania uczuć także. Już nie wspomnę o tym, że była masa filmów poruszających kwestię samoświadomości komputerów jak np. "Ja, robot". W Alien vs. Predator(tylko teraz nie wiem w której części. W tej jak są na statku i jest tam ta babka-alien) także był tam ten wątek nieco poruszony(jedna z tamtejszych babek była właśnie robotem i została tak zaaranżowana, że nie wiedziałam o tym przez cały film) Na ogół wszędzie chodziło o bunt maszyn przeciwko ludziom. I tak sobie myślę... A może też tutaj tak zrobić? I wątek fabularny by na tym zyskał i androidy zapewne także. Nie wiem jak się to ma do całej fabuły(Ktoś tu nie czytaaaał), więc nie wiem czy ma to w ogóle prawo bytu, ale napisać można.

Takie tam moje wywody, napisałam tutaj bo kolor tego ogłoszenia mi się spodobał xD

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 05.08.14 20:15  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
Ojej, moje pomysły doczekały się takiego ładnego różu...

Czuję się w obowiązku wytłumaczyć, bo jak przeczytałam to wszystko raz jeszcze to faktycznie wyszło nie do końca czytelnie. Ukryję pod spoilerem, bo zrobiło się długie.
O świadomości:

O "ulu"/połączeniu świadomości::

@Hasira
Mnie osobiście przyciągnęła do androidów właśnie kompletna inność pojmowania Postać ludzką jest mimo wszystko łatwo napisać, o wiele trudniej grać postacią absolutnie nieludzką - androidy i inne istoty, których życie nie powiela ludzkiego węglowego pochodzenia wymagają twórczego wysiłku, bo trzeba stworzyć całkowicie nowy sposób działania/przetwarzania świata i go opisać. Ale do tego postać musi mieć chociaż odrobinę świadomości...
Przy czym wiadomo - to mimo wszystko fikcja literacka, pisana m.in. przez kompletnych informatycznych laików typu ja, z rzeczywistością w większości przypadków może mieć mało wspólnego.

Mam nadzieję, że teraz jest bardziej czytelne ^^"

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 05.08.14 21:02  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
Tak jak już wcześniej zostało napisane - Androidy się nie cieszą dużą popularnością, bo trudno się nimi gra. Więc ja jestem za daniem im zalążków samoświadomości. Operowanie taką postacią może być wtedy dużo bardziej ciekawsze~

Tak bardzo wnoszący coś do tematu post.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 09.08.14 19:40  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
Android, jako bezmyślna maszyna funkcjonująca tylko na zasadzie algorytmów i zmiennych jest nudna i ciężka do prowadzenia. Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem takiej 'komputerowej świadomości', ale tylko jeśli faktycznie miałaby formę, którą przedstawiła Glen.

Żeby tylko użytkownicy nie zaczęli za bardzo szaleć.
Żeby ktoś nie przesadził ze swobodą.
Żeby nagle się nie okazało, że wszystkie androidy staną się rozemocjonowanymi, pokrzywdzonymi istotami, które uznają, że człowiek je bezkarnie wykorzystuje, jest zły, niedobry, nikt ich nie kocha i wszystkie po kolei staną się zdepresjonowanymi pseudo-człowieczkami, bezskutecznie poszukującymi własnego 'ja' w wielkim świecie ich ciemiężycieli, aż w końcu jakiś androidalny Spartakus weszcznie bunt i rozwali M-3 od środka. Bez takich.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 11.08.14 20:52  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
Samoświadomość, ale ograniczona, tak, by nie pojawiały się nadużycia w stylu:

Android przebiegł dwa kilometry, ratując jakiegoś swojego przyjaciela. Potem zatrzymuje się, zrzuca go na ziemię i siada, masując stopy.
P: "Co ty odpierdalasz?"
A: "Zmęczyłem się."

To trochę mało prawdopodobne, ale jednak. Mogą mieć świadomość, ale bez narzekania na zmęczenie, marudzenia z powodu pójścia rano po bułki, czy krzyków przerażenia na widok węży. I bez buntu maszyn, jak to Al już powiedział.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 31.08.14 23:53  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
Post pod postem, ale mogę.

Halo! Co robimy z tym pomysłem?

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 03.09.14 13:46  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
W zasadzie sam się zastanawiam, co robimy. Przyznam, że bardzo ciężko mi było zabrać się za ten temat, a czytanie go z niewiadomych przyczyn sprawiło, że poczułem się cholernie zmęczony. Serio, mam ochotę iść i walnąć się na łóżko. Być może to kwestia tego, że to jednak nie mój temat i nigdy nie bawiło mnie granie maszyną, która nie odczuwa jako takiego bólu, nie krwawi, a jej jedynym problemem są części do wymiany. A teraz jeszcze przyswojenie większej ilości informacji... Informacji, które na pewno trzeba będzie ująć w zwięzły i przejrzysty sposób, bo rozwlekłe opisy i technologiczny bełkot wciąż może odrzucać ludzi. Albo to tylko moje odczucia. Może właśnie w tym rzecz?
Ale dobra, koniec marudzenia.
W każdym razie zastanawiałem się jak to ugryźć, żeby faktycznie ludzie byli w stanie to zrozumieć i poczuli się zachęceni, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Nadal mam wątpliwości co do zjawiska ula (pewnie zdania nie zmienię, bo dla mnie to tylko kolejne mieszanie, a każdy i tak będzie prowadził postać we własnym zakresie), ale czytając dalsze wypowiedzi dotyczące tej samoświadomości jestem za tym, by ją wprowadzić w tym zakresie, o którym wspomnieliście, czyli bez niepotrzebnych emocji i robienia z maszyn czegoś, co w przyszłości mogłoby zastąpić rasę ludzką. Widzę, że co do tego nie ma żadnych zastrzeżeń, ale na pewno przydałby się ktoś, kto jakoś dobrze ubrałby to wszystko w odpowiednio proste słowa.

Nie wiem co w końcu z tą możliwością posiadania artefaktu przez androidy, bo o tym reż była wcześniej mowa, a pomysł utonął w dyskusji o biomechach i całej reszcie.
Tak, wiem, że ta wypowiedź wiele wnosi. ~

Fucker
Rottweiler     Opętany
Fucker
Rottweiler     Opętany

Powrót do góry Go down

Pisanie 03.09.14 18:21  •  Ulepszenie androidów. - Page 3 Empty Re: Ulepszenie androidów.
Uwaga!

Pomysł z ograniczoną samoświadomością będzie wprowadzony

Artefakty dla androidów omawiamy tutaj a świadomość "ula" tutaj

Ten temat zamykam, jak coś to PW.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 3 z 3 Previous  1, 2, 3
- Similar topics