Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

Strona 2 z 3 Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Pisanie 10.03.18 3:04  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Yury napisał:Połączenie działów z preferencjami i wizytówką brzmi świetnie.

Jak dla mnie najwygodniejsza opcja.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 3:05  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Arcanine napisał:
Ewentualnie połączyć dział z preferencjami i wizytówką.
Wpierw suche fakty, razem z umiejętnościami, mocami i słabościami, a pod wszystkim cały kod na tak/nie przy losie.

To! Jestem za tym~

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 3:08  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Akurat jestem przykładem osoby, która uwielbia się bawić kodami (nawet w upośledzony sposób) podczas tworzenia kart postaci. Widząc w tym temacie wypowiedzi innych ludzi stwierdzam, że nie jestem jedyną osobą o takim poglądzie. Stąd też nie jestem zwolennikiem konceptu "gotowca" okrojonym z treści i w ogóle. Jednak nie można zaprzeczyć, że mogą się znaleźć karty postaci (na co zwróciła uwagę właśnie Karyuudo), gdzie należy je przekopywać w celu znalezienia potrzebnej informacji. Stąd też uważam, że problem może zostać rozwiązany poprzez ważne informacje. Każdy musiałby taki temat zrobić i wypunktować najważniejsze informacje z kp (np. sposób bycia lub usposobienia).

Arcanine napisał:Ewentualnie połączyć dział z preferencjami i wizytówką.
Wpierw suche fakty, razem z umiejętnościami, mocami i słabościami, a pod wszystkim cały kod na tak/nie przy losie.

Tak więc również z tym się zgadzam.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 6:03  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Arcanine napisał:1. Nowa forma karty postaci.
Dałbym po prostu wybór. Obecne karty postaci wylądowałyby w oddzielnym subforum – może w dziale z „dodatkowymi informacjami”, bo chyba tam najbardziej pasują. Jednocześnie zniknęłyby wszystkie posty z „akceptami”, które naklepaliśmy jako admini, a tematy byłyby otwarte. Moglibyście więc do upadłego edytować opisy wyglądów, dodawać historie i zmieniać grafikę.
Ja z kolei cholernie jestem za. Co prawda to prawda, niektórzy się postarali i rozumiem, że komuś taka narzucona forma może nie odpowiadać...

Arcanine napisał:Formalnie zaś każdy musiałby stworzyć nową kartę postaci, która byłaby po prostu dość... wypunktowana. Machnąłbym tam standardowo dane podstawowe – godność postaci, wiek, rasę, grupę i miejsce zamieszkania. Tutaj dorzuciłbym krótki formularz dotyczący wyglądu – wzrost, kolor włosów, oczu, zwierzęca forma, plus dodatkowe informacje o aparycji (wszelakie cechy charakterystyczne). Później umiejętności i słabości, dalej moce, modyfikacje genetyczne, artefakty, bestie i technologie.
...ale osobiście coraz częściej wychodzę z założenia, że im bardziej zwięzła karta, tym lepiej. Nie dlatego, że nie chce mi się czytać wypocin innych, bo akurat to robić lubię (zresztą, sama miałam zapał, kiedy tworzyłam kartę She), aczkolwiek tak jak napisał Grow - "jednak od dłuższego czasu denerwuje mnie ciągłe przekopywanie się przez tonę tekstu. Da się to przeboleć w jednej ramce. Ale nie we wszystkich. I problem w tym, że często te opisy są naprawdę ciekawe i naprawdę ujmujące, jednak informacje po prostu gdzieś toną. A nie w tym rzecz, żeby godzinę studiować wizytówkę." Krótkie, ale o dobrze rozplanowanej treści też potrafią zaciekawić.

Arcanine napisał:Na końcu dałbym przymusowe napisanie tekstu, w którym widać byłoby nastawienie postaci do świata*. Chodzi głównie o to, aby pokazać charakter, którego opis zawsze był zmorą. Poszedłbym więc w luźniejszą formę, gdzie nie trzeba skupiać się na opisie samego charakteru, a bardziej reakcji bohatera na wymyśloną sytuację.
* Abyśmy w chwili sprawdzania mogli wyłapać wszystkie naginające realia jednostki. Tyczy się to szczególnie „niespecjalnie dobrych” aniołów.
Jestem osobą, która akurat charakter pisać uwielbia, ale ze swojej strony dorzucę jeszcze inne rozwiązanie: na zasadzie wyboru. Albo odpowiedź na pytania związane z reakcjami i charakterem, albo przykład Growa, ich połączona, opisowa wersja. Do tego dorzuciłabym rubryczkę na tekst z przedstawieniem postaci pod nasze widzimisię. Nieobowiązkową. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie karty bez twórczego, pisarskiego wyżycia się. Przykładowa ja pewnie wybrałaby pytania + wyskrobała własny tekst, żeby nie powtarzać tego samego rozpisując obowiązkową rubrykę reakcje/charakter - znając mnie, pewnie chciałabym w tej randomówce zawrzeć właśnie usposobienie, bo mam taki fetysz i wciskam je wszędzie, gdzie mogę się rozpisać.

Arcanine napisał:Całość nabrałaby przejrzystości.

Poza tym też nie ukrywam, że czasami tworzenie karty postaci to czysta katorga. Nie dlatego, że nie chce nam się pisać, bo przecież mamy świadomość tego czym jest PBF. Jednak wielu z nas nie wie jak ugryźć temat, żeby miał on ręce i nogi. Żeby KP zainteresowała, przyciągnęła wzrok dzięki ładnej grafice i wciągnęła czytelnika za pomocą tekstu. I w tym momencie mówię: dość. Nie ma sensu miesiącami ślęczeć nad kartą. Lepiej zrobić to, po co założyło się postać: grać nią.
A jeżeli ktoś faktycznie będzie miał ochotę wybić się ponad resztę to wciąż będzie mieć szansę tworząc temat w dziale z dodatkowymi informacjami.
^ dokładnie. Zawsze można byłoby pójść w wypunktowaną, typowo informacyjną kartę postaci, ale zaszaleć w dziale z dodatkowymi. Bo jeżeli ktoś nie ma siły czytać naszych pięknie ułożonych esejów aka wypocin (przykładowo ustalając z nami relacje), nie zrobi tego tak czy inaczej. Przeleci wzrokiem po tekście w poszukiwaniu tych najbardziej istotnych punktów zaczepienia. A tak, XYZ będzie sobie mógł wejść w ten drugi dział i trochę bardziej zagłębić się w zamysł danej postaci, jednocześnie ułatwiając życie tym, którzy wolą skupić się jedynie na ważnych faktach, bez zagłębiania się w nadające smaczku szczególiki.

Arcanine napisał:To trochę jak pisanie podręcznika do gry: nikt nie oczekuje wierszy. Chce znać podstawy i na bazie tych podstaw móc wejść do świata przedstawionego. W tym przypadku: wejść w interakcje z postacią.
Oczywiście ostatnia ramka, ta przeznaczona na historię/próbny post/wycinek z życia bohatera, jest już do dyspozycji wyobraźni. I tutaj żadna zwięzłość nie jest narzucona; niech się dzieje wola nieba.
^ to. Nie chcesz się bawić w rozległe rozpisywanie, odpowiadasz na pytania. Chcesz trochę bardziej, ale nie do końca - rozpisujesz się na temat reakcji/charakteru. Jeszcze inaczej: odpowiadasz na pytania/opisówka reakcji + rozpisujesz się jak chcesz.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 7:33  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Arcanine napisał:
Ewentualnie połączyć dział z preferencjami i wizytówką.

Jestem za.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 10:05  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Jak dla mnie można by stworzyć taki szablon karty dla chętnych po prostu, skoro większość osób nie chce narzucania. Być może ktoś szarpnąłby się na jego użycie, gdyby nie był mistrzem kodów albo po prostu nie chciałoby mu się robić własnego, a chciałby, żeby karta jakoś wyglądała.

Arcanine napisał:Ewentualnie połączyć dział z preferencjami i wizytówką.
Tu też za.

Fucker
Rottweiler     Opętany
Fucker
Rottweiler     Opętany

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 10:19  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Fucker napisał:Jak dla mnie można by stworzyć taki szablon karty dla chętnych po prostu, skoro większość osób nie chce narzucania. Być może ktoś szarpnąłby się na jego użycie, gdyby nie był mistrzem kodów albo po prostu nie chciałoby mu się robić własnego, a chciałby, żeby karta jakoś wyglądała.

Ooo.. to też uważam za bardzo dobry pomysł. c: Mógłby zastąpić ten "bazowy" szablon, który ogranicza się po prostu do wymienienia pogrubionych nazw kryteriów do KP.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 10:23  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
^Dokładnie.

Fucker
Rottweiler     Opętany
Fucker
Rottweiler     Opętany

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 13:40  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Fucker napisał:Jak dla mnie można by stworzyć taki szablon karty dla chętnych po prostu, skoro większość osób nie chce narzucania. Być może ktoś szarpnąłby się na jego użycie, gdyby nie był mistrzem kodów albo po prostu nie chciałoby mu się robić własnego, a chciałby, żeby karta jakoś wyglądała.

Jako osoba nie umiejąca w kody, która nie ma specjalnie ochoty się w nie bawić, uważam to za fajne rozwiązanie. Na pewno by pomogło.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 13:44  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
W sumie pomysł z takim szablonowym kodem jest fajny c: Bez przymusu, ale dla chętnych!

Nathair
Anioł Stróż
Nathair
Anioł Stróż

GODNOŚĆ :
Nathair Colin Heather, pierwszy tego imienia, zrodzony z burzy, król Edenu i Desperacji.

Powrót do góry Go down

Pisanie 10.03.18 13:44  •  Karty postaci - zmiana formy - Page 2 Empty Re: Karty postaci - zmiana formy
Jak dla mnie można by stworzyć taki szablon karty dla chętnych po prostu, skoro większość osób nie chce narzucania. Być może ktoś szarpnąłby się na jego użycie, gdyby nie był mistrzem kodów albo po prostu nie chciałoby mu się robić własnego, a chciałby, żeby karta jakoś wyglądała.

Trzy razy na tak, możliwość wykorzystania takiego szablonu dla chętnych byłaby jak dla mnie o wiele lepsza, jak cała zabawa ze zmianą kart na forum~

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Strona 2 z 3 Previous  1, 2, 3  Next
- Similar topics