Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

:: Off :: Karty Postaci

Go down

„And the day has come where I have died
Only to find, I've come alive.”

✂---------------------------------------------------------------------
13.05.2995

Witaj Cześć, Hakiro.
Musisz mi wybaczyć to niezjawiskowe rozpoczęcie, dobrze wiesz, że nie potrafię pisać listów. Ech, odkąd nie ma Cię z nami wszystko się zmieniło (szczególnie ja), dlatego mama kazała mi iść do psychologa. Koleś uznał, że napisanie listu do Ciebie pomoże mi. Że niby przestanę się wszystkim zadręczać. Nie zrobiłabym tego, gdyby nie mama. Namawiała mnie chyba z tydzień, w końcu zaczęła mnie irytować, więc dla świętego spokoju zdecydowałam się napisać ten list. Lekarz polecił mi żebym zaczęła od samego początku. Dosłownie. Mam pisać wszystko, więc nie denerwuj się, gdy będziesz czytała rzeczy, o których wiesz. Ja tylko wykonuję głupie polecenia.

Adolescence didn't make sense
The little loss of innocence
The ugly years of being a fool
Ain't youth meant to be beautiful?

Wypadek. — 10 lat.
Początki pisania listu; opisanie wypadku. — 11 lat.
Powrót do pisania po przerwie. — 13 lat.
Pogodzenie się ze śmiercią siostry. — 16 lat.
Teraźniejszość. — 17 lat.
MUSZĘ PAMIĘTAĆ — ostry krwiak podtwardówkowy, poważne uszkodzenia wątroby, krwotok z siatkówki, liczne złamania, siniaki i otarcia.

I wanna stay inside all day
I want the world to go away
I want blood, guts and chocolate cake
I wanna be a real fake

  Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie. Tu coś będzie.

19.11.2997

  "— Zobaczmy, co może nam powiedzieć psychologia. Wiemy, że utrata brata lub siostry jest dla bliźniąt szczególnie bolesna. Bliźnięta, zwłaszcza jednojajowe, które straciły brata albo siostrę, mają znacznie wyższe wyniki w czterech z ośmiu skal kwestionariusza do badania osób przeżywających głęboki smutek po utracie kogoś bliskiego. W większym stopniu doświadczają rozpaczy, poczucia winy, pogrążają się w ponurych rozmyślaniach i depersonalizacji. Biorąc pod uwagę ten przytłaczający smutek, a zwłaszcza depersonalizację, istnieje możliwość, że pani córka Hoshiko ma po prostu halucynacje lub urojenia. Kiedyś na uniwesytecie [...] przeprowadzono pewne interesujące badania na bliźniętach. Okazuje się, że u bliźniąt, które utraciły brata lub siostrę, częściej występują zaburzenia psychiczne.
  — Moja córka traci rozum?
  — Nie, jest raczej niezrównoważona. Może nawet bardzo. Proszę wziąć pod uwagę, co przeżywa w samotności. Sama jest żywym wspomnieniem swojej zmarłej siostry. Widzi ją za każdym razem, gdy tylko spogląda w lustro. Pośrednio doświadcza również tego samego zagubienia, którego doświadcza pani. I którego doświadcza pani mąż. Proszę pomyśleć również o tym, jak bardzo musi się bać zbliżających się samotnych urodzin, życia we względnej izolacji. Przecież od urodzenia miała siostrę bliźniaczkę. Z całą pewnością czuje się samotna w stopniu, którego żadne z nas nie jest w stanie do końca pojąć, ani określić. Musi być głęboko zdezorientowana. Poza tym bliźniaczka, które przeżyła, może doświadczać poczucia winy i wyrzutów sumienia po śmierci siostry. Może czuć się winna, że to ona została wybrana, by dalej żyć. To poczucie winy pogłębia się jeszcze bardziej, kiedy widzi smutek rodziców, zwłaszcza jeśli ci rodzice są skłóceni. Więc po czymś takim często dochodzi do rozwodów.
  — Nie kłócimy się. To znaczy... kłóciliśmy się, ale nasze małżeństwo przechodziło bardzo ciężki okres. Na szczęście mamy to już za sobą. Nie kłóciliśmy się przy Hoshiko. Nie.
  — Poczucie winy, żałoba i nagła, przytłaczająca samotność... to wszystko razem może wytrącić z równowagi psychikę bliźniaczki, która przeżyła, w dość wyjątkowy sposób. Pani córka może chcieć upodabniać się do zmarłej Hakiro. Może chcieć przejmować jej charakterystyczne cechy, może chcieć przejmować jej zainteresowania oraz zachowania. [...]"

I wish I wasn't such a narcissist
I wish I didn't really kiss
The mirror when I'm on my own
Oh God, I'm gonna die alone

  "But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system, and expound the actual teachings of the great explorer of the truth, the master-builder of human happiness. No one rejects, dislikes, or avoids pleasure itself, because it is pleasure, but because those who do not know how to pursue pleasure rationally encounter consequences that are extremely painful. Nor again is there anyone who loves or pursues or desires to obtain pain of itself, because it is pain, but because occasionally circumstances occur in which toil and pain can procure him some great pleasure. To take a trivial example, which of us ever undertakes laborious physical exercise, except to obtain some advantage from it? But who has any right to find fault with a man who chooses to enjoy a pleasure that has no annoying consequences, or one who avoids a pain that produces no resultant pleasure?"

xx.xx.xx

  "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.""Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.""Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

  Lista rzeczy, które chciałaś zrobić przed śmiercią:
1. Pomalować włosy na biało. ✓
2. Kupić komuś stringi na szelkach na osiemnastkę. ✕
3. Odwalić coś niewyobrażalnie głupiego w szkole. ✕
4. Zrobić pełny szpagat. ✕
5. Spotkać kogoś sławnego. ✕
6. Choć na chwilę wykroczyć poza granice Świata M-3. ✕

                    Całuski,
                    
Hoshiko

Kilka ważnych faktów, które powinny Ci pomóc w zrozumieniu powyższego listu:
1. Hakiro jest zmarłą w wypadku samochodowym siostrą Hoshiko.
2. Hoshiko miała problemy z zaakceptowaniem śmierci siostry, dlatego właśnie pisała ten list. Ostatecznie jednak udaje jej się pogodzić ze stratą.
3. Fragmenty biografii dziewczyny, przeplatają się z jej własnymi odczuciami i diagnozami lekarzy.
4. Cały list pisany był przez kilka lat. Pierwsze części tuż po stracie siostry, ostatnie zaraz po pogodzeniu się ze śmiercią Hakiro.
5. Na początku listu Hoshiko pisze tak, jakby jej siostra faktycznie miała otrzymać list (co jest przecież niemożliwe), dopiero pod koniec pisze z pełną świadomością, że Hakiro nie żyje.
6. Wszelkie przekreślone zdania są umieszczone celowo, mają nadać listowi autentyczności. Ludziom zdarza się robić błędy lub pisać rzeczy, których ostatecznie nie chcą w swojej pracy.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

- Similar topics