Ogłoszenia podręczne » KLIKNIJ WAĆPAN «

:: Off :: My

Strona 2 z 3 Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Pisanie 02.04.14 20:07  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Jezusie, odgrzebuję jakieś zapomniane tematy. Witam, jestem tu nowa(?) .-.
A mój typ to 4w3.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 02.04.14 21:05  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
To i ja dołączę do grona Włóczęg. 4w5 niezmiennie od dwóch lat ._."

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 03.04.14 20:23  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Widzę ogrom czwórek. Jak to szczęście że już nią nie jestem

2w3, macie i jedzcie

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 11.04.14 0:41  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Ósemka ze skrzydłem siedem: 8w7 - "Dysydent"
Tak bardzo stabilny, tak bardzo zepsuty. Jak Stalin : D

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 13:35  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
No to ten... Od zawsze byłem 5w4 i nawet mi to pasowało. Zrobiłem teraz test na nowo i... bum. Nagle mi wyszła dwójeczka.

2:
Jak widać nie do końca bym się zgodził, ale przecież nie muszę. Natomiast dalszy opis...

Opis dwójki

Dwójki są osobami, które widzą świat przez pryzmat spraw międzyludzkich i określają się poprzez służenie innym. Mogą być bezinteresowne, kochające i obdarowujące, lub też mogą być zależne, ambicjonalne i wrogie.
W Enneagramie dwójki, trójki i czwórki tworzą emocjonalne trio, które doświadcza na sobie rodzaj dezorientacji na temat własnego Ja, nie będąc pewnym kim są i jakie mają role do spełnienia. Inne typy też mogą w pewien sposób myśleć, ale dwójki, trójki i czwórki mylą bycie "daną osobą" z "wydawaniem się, że nią się jest". Te typy mają skłonność do mylenia tego jak się czują z tym jak sobie wyobrażają, że się czują w danej sytuacji. Ludzie z tymi typami są skłonne do konfliktów na tle związków i w sprawach sercowych. Dwójka jest najbardziej bezinteresownym typem w enneagramie. Dwójki są podatne na odbieranie życia jako fundamentalne "daj i bierz" w relacjach między ludźmi, których traktują jako jedną wielką rodzinę. Z takiego punktu widzenia, dawanie miłość staje się jednym z najważnieszych rzeczy jakie dwójki mogą innym ofiarować.
Ludzie z tym typem mają dobrze rozwiniętą zdolność do identyfikowania się emocjonalnie z potrzebami innych. Mają oni silny nieświadomy zwyczaj wczuwania się w sytuację innych osób i intuicyjnego przepowiadania co w danej chwili taka osoba może odczuwać lub potrzebować.

Zdrowe dwójki praktykują ten zwyczaj zupełnie dobrowolnie, chcąc identyfikować się z innymi zanim znowu przyjmą swój punkt widzenia. Są zdolne do dbania o potrzeby innych, ale znają również swoją własną emocjonalną naturę i efektywnie posługują się nią dla własnych potrzeb. Zdanie "użycz siebie innym ale również daj siebie sobie" najlepiej opisuje zdrowe dwójki. Są one również zdolne do odczuwania prawdziwie bezinteresownej miłości do innych i mają unikalne zdolności pasterskie. Biografie wielu świętych pasują do opisu dwójek chętnych do poświęcenia i duchowego cierpienia. Klasyczna intencja postępowania chrześcijaństwa jest fundamentalna dla dwójek. <-- lolololololnie.

Gdy dwójki są mniej zdrowe (fajne określenie xD), nadal poświęcają dużo swojej uwagi innym, ale zaczynają tłumić swoje własne potrzeby i przekierowują swoją energię w kierunku dbania o innych niezależnie od tego czy inni tego potrzebują czy nie. Mogą zbytnio identyfikować się z innymi, tracąc sens własnego Ja, jednocześnie pokładając nadzieje w to, że ktoś je dostrzeże, doceni i pokocha. Dwójki starają się poprzez innych zaspokoić swoje własne potrzeby, które wcześniej same odrzuciły. Niezdrowe dwójki używają pochlebstw do manipulowania innymi w nadziei na to, że inni odpowiedzą i docenią wysiłek jaki dwójka wkłada aby pomagać innym. Dwójki w tym stadium mogą zacząć obawiać się być porzuconym i samotnym. Potrzeba dwójek do dawania i pomagania innym, jest tak silna, że w pewnym momencie zaczyna ujawniać się ukryta cena takiego zachowania, ukazując egoizm dwójki. Dwójki rekompensują sobie utratę własnego Ja zaczynając wyolbrzymiać znaczenie tego co dają innym. Te wyolbrzymione poczucie własności, jest określane jako duma i gdy dwójki są bardzo niezdrowe, duma i pycha stają się ich główną bronią. Nie jest też zaskoczeniem to że dwójki mogą borykać się ze związkami, ponieważ nie potrafią rozpoznać ani określać własnych uczuć i motywów, po to aby móc uczciwie odnosić się do innych.

Gdy dwójki są bardzo niezdrowe, bardzo często się same oszukują na temat swoich własnych motywów. Zasłaniają swoje odczucia samolubnej desperacji i agresji, wizerunkiem altruisty męczennika, któremu ludzie są wiele winni, za to co on dla nich uczynił. To co jest dla wielu niezrozumiałe, to jak bardzo niezdrowe dwójki potrafią traktować wrogość jako rodzaj miłości. Dobra i uczynna część dwójki oczywiście niezwykle silnie wpływa na jej zachowanie ale jej druga połówka może być niezwykle destrukcyjna. Widok dwójki śledzącej w zazdrości obiekt swojej miłości jest równie trafny opisowi tej złej strony, jak porównanie do wampira, który żyje na krwi innych osób.
Wychodzi na to, że jestem mniej zdrową dwójką. Na początku mnie zaskoczyło, że tak nagle przeskoczyłem z piątki na dwójeczkę, ale w sumie mam wyjebane. Z mojej perspektywy są dość podobne. Jedyna różnica tkwi w sposobie ukazywania i radzenia sobie z emocjami. Także to, że w piątce dużą rolę odgrywała ich artystyczna dusza, a tutaj skupiamy się szczególnie na uczuciach.
Słynne dwójki ze skrzydłem trzy: John Travolta, Madonna, Whitney Houston, Luciano Pavarotti, Danielle Steel, Barry Manilow.
Ale z Madonny jestem zadowolony. ♥

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 14:36  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Właśnie. Jakiś czas temu też zrobiłem sobie ten test od nowa... I wyszło mi już co innego.

Ósemka ze skrzydłem siedem: 8w7 - "Dysydent"
Świadoma ósemka ze skrzydłem siedem jest często bardzo silna i ekspansywna. Towarzyska i chojna, może pokazywać radosne oblicze. Może być dynamiczna, skuteczna, energiczna. Często ma wysokie poczucie humoru i potrafi śmiać się z siebie. Generalnie bardzo ekstrawertyczna, ambitna i materialistyczna. Może mówić bardzo głośno i być w centrum zainteresowania, wieść prym wodzireja na imprezach. Czasem jest wizjonerska, może myśleć znacznie jaśniej niż ósemka ze skrzydłem 9; skrzydło 7 daje jej intelektualne umiejętności. Chętna do podejmowania ryzyka.
Gdy 8w7 jest w stresie, agresja połączona z apetytem, tworzy silną tendencję do uzależnień. Wiele ósemek ze skrzydłem siedem, ma problem z alkoholem lub narkotykami oraz pociąg do każdego innego rodzaju uzależnienia. Szybko zmieniający się temperament, markotność, egocentryzm, gwałtowne wybuchy gniewu. Ma tendencję do wzniecania chaosu, napuszania się, zadzierania nosa, myślenia o sobie narcystycznie. Może być beznadziejnie materialistyczna. Może wykorzystywać ludzi, wysysać z nich wszelką energię. Może mieć napady furii, jest skłonna do gwałtownych i agresywnych reakcji.

Ostatnio zmieniony przez Growlithe dnia 26.10.14 13:12, w całości zmieniany 1 raz

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 15:47  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Pierwszy raz robię ten test i w sumie prawie wszystko się zgadza~

Siódemka ze skrzydłem sześć: 7w6 - "Komik"

Zdrowa siódemka ze skrzydłem sześć jest odpowiedzialna, ufna, sympatyczna, zabawna. Jest generalnie bardziej ukierunkowana na bliskie związki, a także chce być akceptowana przez innych. Może być ustabilizowana, bardziej chętna do utrzymywania związku. Skrzydło sześć wnosi lepsze wyczucie długoplanowych działań. Zazwyczaj bardzo zabawna i lubiąca się dobrze pośmiać - zadziwiająco duża liczba komików posiada typ 7w6. Bardziej otwarcie wrażliwa, miła i czuła. Niektóre siódemki z tym skrzydłem, mają problem z okazywaniem złości nawet, gdy jest ona usprawiedliwiona. Może unikać lub chytrze obchodzić wszelkie autorytety, ale wciąż jest ich świadoma, tak jak ma to miejsce u szóstki.
Gdy 7w6 jest w stresie, może objawiać zachowanie bardziej zbliżone do szóstki. Okazuje wrażliwość na różne rzeczy i poczucie własnej niepewności. Jej uczucia mogą być czasami łątwo zranione. Wrażliwa, zwłaszcza na konfrontacje z innymi. Rozwija w sobie uzależnienie i przywiązanie do innych. Boi się osamotnienia, jest podejrzliwa i płochliwa. Może bardzo łatwo odczuwać winę z jakiegoś powodu. Może zachowywać się nieodpowiedzialnie. Zachowuje się płytko emocjonalnie, łatwo się zakochuje i odkochuje. Czasami bez oporów porzuca i zdradza innych, jak najdalej od nich uciekając. Może być lekkomyślna, niestała, niszcząca samą siebie.
Gdy siódemka ma antyfobiczne skrzydło 6, jej idealizm może motywować szczerą potrzebę reform własnej osoby. Może pracować ciężko dla jakiejś sprawy. Jest przeciwna autorytetom, pasywna lub agresywna w zależności od sytuacji. Czasami nie lubi gdy jej się mówi co ma robić. Łatwo ściąga na siebie kłopoty i często narzeka na swój status i sytuację.

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 15:55  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Woah, nie znam jeszcze nikogo komu wyszedł Komik. Czuję się, jakbym miał uścisnąć dłoń prezesa.

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 15:57  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
*ściska dłoń Growa z bardzo poważną miną* Czuję się zaszczycona będąc pierwszym komikiem jakiego znasz~ c:

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 16:00  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
Tak... ee... robię ten test drugi raz po prawie roku i... oh my, nic się nie zmieniło.

Dwójka ze skrzydłem jeden: 2w1 - "Służący"
To skrzydło daje dwójce nieco uczciwości i emocjonalnej stabilności. Gdy dwójka z tym skrzydłem jest zdrowa, pracuje według swoich zasad pomagania innym. Może się starać utrzymywać wysokie standardy. Etyka jest ważniejsza niż duma. Jest bardziej dyskretna i szanująca granice innych ludzi, a gdy jest smutna, ma tendencję do zamykania się w sobie i przeżywania silnych emocji wewnątrz. Jest bardziej melancholijna niż dwójka ze skrzydłem trzy.
Gdy jest w stresie, często myli swoje poczucie misji pomagania innym z potrzebami związanymi tylko z jej osobą. Może ślepo kierować się swoimi motywami, naruszać prywatność innych osób oraz starać się innych zdominować. Uważa, że jej akcje są zupełnie usprawiedliwione poczuciem, że pomaga w dobrej wierze. Może również skupiać się tylko i wyłącznie na pomaganiu innym. Jest to dla niej sposób aby unikać rozstrzygania dylematu czy trzymać się swoich zasad etyczno-moralnych czy słuchać swoich własnych potrzeb.

No ja się chyba zabiję. Znowu. *idzie po papierową torbę*

Gość
Gość

Powrót do góry Go down

Pisanie 01.08.14 16:04  •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram
A ja czuję, że prędzej mi ta ręka zgnije, niż ją umyję. c: *ściska*

Arcanine
Wilczur     Poziom E
Arcanine
Wilczur     Poziom E

Powrót do góry Go down

Pisanie   •  Enneagram - Page 2 Empty Re: Enneagram